Nieuws

Hoe kan wiskunde uw uitdaging in agri/food oplossen? Schrijf u in voor de Studiegroep!

De wiskunde heeft een verrassend aantal nuttige technieken om uitdagingen in de agri & food sector mee op te lossen. Heeft uw bedrijf zo’n uitdaging maar geen tijd om er goed in te duiken? Of wilt u uw contacten in de universitaire wereld verbeteren? Wilt u mensen ontmoeten die u een baan zou kunnen aanbieden?
Lever dan uw probleemomschrijving aan voor de Studiegroep Wiskunde met de Industrie (SWI 2018)! Eén week lang analyseert een groep van 5-10 wiskundigen uit de wetenschap úw probleem en presenteert op vrijdag een oplossing.
SWI 2018 vindt plaats van 29 januari t/m 2 februari aan de TU Eindhoven. Lees verder

Subsidienieuws

Elke maand stelt Peter Jongebloed van Wageningen UR een nieuwsbrief samen met het laatste subsidienieuws
8 december
23 november
9 november
27 oktober

UNILEVER START BOUW GLOBAL FOODS INNOVATION CENTRE IN WAGENINGEN

publicatiedatum: 3 november 2017

Vandaag, een jaar na de aankondiging van de centralisatie van Unilever’s Foods R&D expertise vanuit Heilbronn (Duitsland), Poznan (Polen) en Vlaardingen in het Foods eco-system in Wageningen, heeft Unilever het startschot gegeven voor de bouw van haar nieuwe wereldwijde Foods Innovation Centre.

Op de campus van de Wageningen University & Research (WUR) gaven Paul Polman (CEO Unilever), Maarten Camps (Secretaris Generaal Ministerie Economische Zaken en Klimaat), Louise Fresco (Voorzitter Raad van Bestuur van de WUR), Aalt Dijkhuizen (Voorzitter Topsector Agri & Food) en Burgemeester Geert van Rumund van Wageningen hun reflectie op wat innovatie in de Agri & Food-sector betekent voor het wereldwijde voedingssysteem, voor de Nederlandse economie en voor de Regio FoodValley.

Paul Polman, CEO Unilever: “In 2050 hebben ruim 9 miljard mensen 70% meer voedsel nodig dan dat er op dit moment wordt geproduceerd. Dat vraagt een fundamentele aanpassing van het huidige voedingssysteem. Dit kan niet door een enkel bedrijf bereikt worden, maar vraagt intensieve samenwerking. De keuze voor Wageningen was dan ook een logische. Als actief onderdeel van het Wageningen Foods eco-system, hebben we toegang tot internationaal talent en kunnen we nieuwe manieren van samenwerken ontwikkelen met de WUR, met kenniscentra, met andere bedrijven, met overheden, NGO’s en met startups om er zo gezamenlijk voor te zorgen dat duurzame voedingsmiddelen de norm worden en dat duurzame en voedzame voeding toegankelijk wordt voor iedereen”.

Burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund: “We verheugen ons enorm op de komst van Unilever op de Wageningen Campus. Het Foods Innovation Centre, sluit naadloos aan bij de ambitie van Wageningen om binnen de Regio FoodValley het kennishart van Nederland te vormen op het gebied van (Agro)Food en Life Sciences. Kennis- en innovatienetwerken, die hier toch al zeer effectief zijn, krijgen een geweldige impuls. De komst van Unilever bevestigt dat we internationaal opererende ondernemingen een aantrekkelijk vestigingsklimaat weten te bieden”.

Aalt Dijkhuizen, Voorzitter Topsector Agri & Food: “We zijn wereldleider dankzij onze kennis en innovatiekracht. We zijn ontzettend blij, dat Unilever zich met haar R&D-centrum nu in het hart van onze 'gouden driehoek’ vestigt. Dit maakt ons met elkaar nog sterker om gezond en veilig voedsel te produceren voor 9 miljard mensen in een veerkrachtige wereld”.

Conferentie NWO-MVI Connecting Practices

publicatiedatum: 31 oktober 2017

Ben je betrokken bij maatschappelijk verantwoord innoveren? En wil je graag maatschappelijke uitdagingen aanpakken door te verbinden met onderzoekers, praktijkmensen, beleidsmakers en overige stakeholders? Kom dan naar de conferentie 'NWO-MVI Connecting practices'. Laat je verleiden door spannende ideeën en reflecteer op de werkelijkheid van verantwoorde innovatie met MVI-onderzoekers en organisaties die aan NWO-MVI-projecten deelnemen.

'NWO-MVI Connecting practices' focust op de waarde van MVI-onderzoek voor de samenleving. Centrale onderwerpen zijn onder andere: de MVI-aanpak en onderzoek, waarbij uitdagingen worden geadresseerd zoals de digitale maatschappij, energietransitie, circulaire economie, mobiliteit, water en gezondheid. Hoe onderzoeksresultaten worden gebruikt om transitie te bewerkstelligen en vruchtbare manieren om samen te werken met vertegenwoordigers vanuit verschillende gelederen. Kom ook op 19 januari 2018 in Muntgebouw Utrecht om in contact te komen met, en geïnspireerd te worden door, de MVI-aanpak en onderzoekers. Lees verder: www.nwo-mvi.nl/event/conference-nwo-mvi-connecting-practices
 

Bedrijven investeren € 510 miljoen in publiek onderzoek

Nederlandse bedrijven investeerden in 2016 € 510 miljoen in publiek-private onderzoeksprojecten. De totale investeringen in deze projecten liepen daarmee op tot € 1.060 miljoen, waarvan 48% private bijdragen. Hiermee is een belangrijke doelstelling van het bedrijvenbeleid van € 800 miljoen aan publiek-private investeringen ruimschoots behaald. Dit blijkt uit de Voortgangsrapportage Bedrijvenbeleid 2017 - Navigeren met wind in de zeilen. In deze voortgangsrapportage wordt teruggekeken op de resultaten van het Bedrijvenbeleid in het afgelopen jaar. Naast de totale publiek-private investeringen, zijn er ook andere belangrijke mijlpalen bereikt.

Mijlpalen

Nederland is innovatieleider en de meest concurrerende economie binnen de EU. Op 27 september jl. werd bekend dat Nederland zijn 4e plaats op de Global Competitiveness Index behoudt en de afstand met Duitsland (5e plaats) vergroot. Een notering in de top 5 is een centrale doelstelling van het bedrijvenbeleid. Daarnaast is Nederland innovatieleider volgens de European Innovation Scoreboard en bezet hier eveneens de 4e plaats.

Agrifood nationaal koploper

De Topsector Agri & Food bezet daarbij op verschillende plaatsen de nationale eerste plaats. Met een jaarlijkse toegevoegde waarde van ruim 47 miljard euro blijft de agrifoodsector alle andere sectoren voor. Ook op het gebied van werkgelegenheid (662.000 fte in 2015), aantal bedrijven (ruim 156.000 bedrijven in 2015) en exportwaarde (ruim 62 miljard euro) is de agrifoodsector met afstand koploper.

Binnen de topsectoren werken wetenschappers, bedrijven en de overheid nauw samen aan grensverleggende vernieuwing en de aanpak van maatschappelijke uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan RegMedXB dat zich richt op genezing van ziektes als diabetes en artrose. Ziektes die men nu alleen nog kan behandelen – cure instead of care. In High Tech 2 Feed The World slaan diverse topsectoren (Agri & Food en High Tech Systemen & Materialen) de handen ineen om slim en duurzaam voedsel te verbouwen en te oogsten. Bijvoorbeeld door autonome robots die akkers 24/7 kunnen bewerken zonder grote uitstoot van fossiele brandstoffen.

Regio’s spelen een belangrijke rol in de Nederlandse concurrentiekracht. Professor Henk Volberda benadrukte dit onlangs in het FD bij de publicatie van de Global Competitiveness Index van het World Economic Forum: “Nederland beschikt over een sterke basis. Het heeft een uitstekende infrastructuur, een goed functionerende overheid en een kwalitatief hoogwaardige gezondheidszorg. (…) Bovenop die basis beschikt Nederland nu ook, dankzij het topsectorenbeleid en de sterke ontwikkeling van regionale hotspots (Eindhoven, Twente en Amsterdam) over een ‘innovatie-ecosysteem van wereldklasse’.”

Scherp blijven

Nederland staat op het gebied van handel en industrie in de wereldtop. We verdienen veel van ons geld in het buitenland, maar onze toppositie is niet vanzelfsprekend. We zullen concurrerend moeten blijven en er blijft ruimte voor verbetering. Verduurzaming en digitalisering zijn geen optie, maar noodzaak. Er is veel gedaan om interactie met de regio te stimuleren, maar gerichte aandacht hiervoor blijft van belang. Door sterke internationale concurrentie moet Nederland blijven vernieuwen en is het zaak te navigeren met wind in de zeilen.

Bedrijvenbeleid

Het bedrijvenbeleid is gericht op alle bedrijven van Nederland met een focus op een sterk ondernemersklimaat en groot innovatievermogen van de Nederlandse economie. Hierbij staat niet alleen de ondernemer centraal, maar ook publiek-private samenwerking. Veel van deze samenwerking vindt plaats in de topsectorenaanpak. De topsectoren kenmerken zich door een hoge arbeidsproductiviteit, export en R&D investeringen. Nederlandse kennisinstellingen, overheid en bedrijven werken zo samen aan duurzame groei en het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen. Zie de gehele cijfermatige onderbouwing van het bedrijvenbeleid op www.bedrijvenbeleidinbeeld.nl.

Dutch Agri Food Week opent met de grootste groentekraam van Nederland

Utrecht, 9 oktober - De grootste groentekraam van Nederland: een 200 meter lange marktkraam gevuld met duizenden kilo’s groenten op het Vredenburgplein in Utrecht. Deze recordpoging is het startsein van de derde Dutch Agri Food Week, het nationale podium voor de agrifoodsector, op maandag 9 oktober. Met ruim 300 betrokken organisaties en 125 events door het hele land op het programma belooft het een mooie week te worden voor consumenten en professionals die geïnteresseerd zijn in de wereld van voedsel en voedselproductie.

Tijdens Dutch Agri Food Week, van 9 en 19 oktober, is er nog veel meer te beleven: in heel Nederland staan voedsel, voedselinnovatie en voedselproductie centraal. Boeren en tuinders, ondernemers uit toeleverende en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers laten zien hoe zij werken aan veilig en gezond voedsel voor onszelf en voor straks 9 miljard mensen wereldwijd. 
Kom kijken, leren, ontdekken en proeven. Dutch Agri Food Week biedt voor elk wat wils.
Klik hier voor een overzicht van alle evenementen tijdens #DAFW17
Klik hier voor het gehele persbericht.

14 september: AgriFood meets Geo

publicatiedatum: 31 augustus 2017
Hoe kan geo-informatie bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem? Wie benieuwd is naar de potentiële rol van geo in de agrifoodsector is van harte welkom bij de bijeenkomst AgriFood meets Geo op donderdag 14 september bij ZLTO in Den Bosch.

De agrarische sector digitaliseert en dataficeert in razend tempo en de locatie (geo) speelt hierbij een belangrijke rol. Denk aan precisielandbouw (drones, satellieten, sensoren, gps) waardoor boeren en tuinders veel zuiniger omgaan met nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen.

Maar met slimme geologistiek en -marketing kunnen ook voedselketens worden verkort en verduurzaamd. Zoals slimme, eenvoudige mobiele apps die tijdig waarschuwen voor droogte of ziekten. Geodata kunnen boeren helpen bij het ontwikkelen van nieuwe diensten in de groene ruimte, het opwekken van energie of het verlenen van zorg.

Tijdens de bijeenkomst op 14 september maakt u kennis met visies, beleid en innovaties op het gebied van geo. De bijeenkomst AgriFood meets Geo is een interactieve kennis- en netwerkdag. Kom luisteren, leren en ontmoeten. Het doel van deze dag is te komen tot nieuwe inzichten en oplossingen die bijdragen aan het verduurzamen van het voedselsysteem. Deze dag is een samenwerking van ZLTO, HAS Hogeschool en Ruimteschepper. Meer info: http://agrifoodmeetsgeo.nl

National Geographic besteedt aandacht aan voedselland Nederland

publicatiedatum: 31 augustus 2017 
" Dit kleine land voedt de wereld ".
Nederland is uitgegroeid tot een landbouwreus door te laten zien hoe de toekomst van de landbouw er uit kan zien. Klik hier om het hele artikel te lezen.

FoodNexus Startup Challenge

publicatiedatum:  24 augustus 2017
is een competitie waarin startende Europese bedrijven op het gebied van food en agri worden uitgedaagd met nieuwe oplossingen te komen op het gebied van voedselzekerheid, duurzaamheid, voedselkwaliteit, voedselveiligheid en gezond voedsel. Nederland neemt hiermee het initiatief om vanuit haar leidende rol Europese start-ups uit te dagen te komen met nieuwe oplossingen.
De beste tien Nederlandse inzendingen ontvangen een bootcamp ter voorbereiding op de nationale finale bij de Dutch AgriFood Week in oktober. De winnaar van de nationale voorronde krijgt intensieve coaching vanuit het bedrijfsleven en gaat namens Nederland door naar de Europese finale, op 7 december 2017 in Wageningen. De winnaar van de Europese finale krijgt 50.000 euro en begeleiding door experts bij het doorgroeien van het bedrijf. Inschrijven kan tot 11 september via deze link

Economische missie naar New Delhi – World Food India

Bericht  van RVO- publicatiedatum: 24 augustus 2017
Wilt u zakendoen in India? Ga dan van 2 t/m 5 november 2017 mee met de (economische) agri-food missie naar India mede in aanwezigheid van de staatssecretaris van landbouw. Deze missie staat in het teken van de World Food India .
Klik hier voor meer info

IEA Bioenergy vraagt om uw input

publicatiedatum: 7 augustus 2017
Het werk van IEA Bioenergy is gestructureerd in een aantal taken, met goed gedefinieerde doelstellingen, budgetten en tijdsbestekken. Werkprogramma's worden omschreven in drie jaar periodes. Momenteel wordt het programma voor het volgende triennium (2019-2021) voorbereid. In dit programma wordt rekening gehouden met internationale evoluties en feedback van belanghebbenden en andere internationale organisaties. Dit onderzoek geeft directe input aan dit proces.Naast bioenergie is duurzame benutting van biomassa voor food en non-food, o.a. via Task42 Biorefining, een belangrijk aandachtspunt. De enquête is geopend tot 1 september 2017.
Uw input wordt zeer gewaardeerd.

De IPC regeling gaat ook in 2017 open

publicatiedatum: 7 augustus 2017
Dit keer met een landelijk deel en een specifiek deel voor de provincie Zuid-Holland. Aanvragen kan in de periode tussen 21 september en 5 oktober 2017.
InnovatiePrestatieContracten (IPC) is een subsidie voor samenwerkende mkb-ondernemingen in dezelfde regio, keten of branche die een meerjarig innovatietraject uitvoeren. Innovatie, samenwerking en kennisoverdracht staan in dit tweejarige IPC-project centraal. Lees meer

economische missie naar Canada

publicatiedatum: 29 juli 2017
Wilt u zakendoen, samenwerken of contacten aanhalen in Canada? Ga dan mee met de economische missie van 2 tot en met 6 oktober 2017 onder leiding van een bewindspersoon, de zakelijk missieleider en VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer, en watergezant Henk Ovink. Meer info

ONLINE CONSULTATIE KENNIS- en innovatieagenda

publicatiedatum: 2 juli 2017
De kennis- en innovatieagenda van de Topsector Agri & Food geeft ambitie en richting voor de innovaties van de Nederlandse agrifoodsector. Daarnaast vormt de agenda de basis voor samenwerkingsprojecten met andere topsectoren. Op dit moment wordt de agenda opgesteld voor 2018 – 2021. De huidige versie is opgesteld op basis van de lopende kennis- en innovatieagenda en de bijbehorende roadmaps, input vanuit stakeholders, het ministerie van EZ, het topteam en het bestuur van TKI Agri & Food. Ook is rekening gehouden met het verzoek van het ministerie van Economische Zaken om de agenda meer te richten op maatschappelijke uitdagingen, sleuteltechnologieën, crossovers met andere topsectoren, de Nationale WetenschapsAgenda en overige beleidsontwikkelingen (w.o. VoedselAgenda).

Tot en met 15 juli wordt een online consultatie naar een bredere groep uitgezet. Daarna worden de kernthema’s en onderliggende initiatieven uitgewerkt, inclusief de consequenties voor organisatie en instrumenten. Uiteindelijk moet dit op 1 oktober leiden tot een nieuw innovatiecontract op basis van de nieuwe kennis- en innovatieagenda.

U vindt de opzet van de nieuwe kennis- en innovatieagenda hier. Uw reactie kunt u tot en met 15 juli mailen naar het TKI-bureau.

Projectresultaten voor het voetlicht

publicatiedatum: 27 juni 2017
Tijdens het AgriFoodTop Symposium is een boekje verschenen waarin de resultaten van een aantal TKI-projecten beschreven staan. Het boekje is te bestellen door een mailtje te sturen, maar downloaden kan natuurlijk ook.

Open call: Partnership NWO-domein TTW & Nutricia

publicatiedatum: 13 juni 2017
Met een nieuw Partnership-programma investeren NWO-domein TTW en Nutricia in onderzoek dat zich richt op nieuwe concepten voor gespecialiseerde voeding die de conditie van het immuunsysteem beïnvloeden. Gezamenlijk investeren TTW en Nutricia bijna 3 miljoen in het programma, waarbij beide partijen de helft bijdragen. Onderzoekers die willen deelnemen aan het programma kunnen nu een onderzoeksvoorstel indienen. De deadline daarvoor is 3 oktober 2017, 14:00 uur. Voor meer info klik hier

Eerste prijs voor team Poppeas tijdens de Finale Ecotrophelia, agrifoodtop.

Het UM-team PopPeas is door het publiek van de AgriFoodTop met de zoutvrije knabbelnootjes als winnaar gekozen en mag Nederland vertegenwoordigen tijdens de grote finale  op 21 en 22 november 2017 tijdens de Food Matters Live tentoonstelling in het ExCel centre in Londen. Daar neemt PopPeas het op tegen de andere teams uit Europa  in de hoop de titel te winnen voor de ontwikkeling van het meest innovatieve voedingsproduct. Meer info

Universiteit Maastricht wint plaats 1, 2 en 3 in voorronde Ecotrophelia

Tijdens de voorronde voor de Nederlandse finale van Ecotrophelia presenteerden vijf teams van Van Hall Larenstein, Hogeschool Arnhem-Nijmegen en Universiteit Maastricht hun concepten. De inzendingen varieerden van veganistische ei-vervangers tot zoutvrije knabbelnootjes, eendenkroossapjes, ontbijtgranen en een panola met pancake chips. Een jury beoordeelde het concept op duurzaamheid, maakbaarheid en verkoopbaarheid en proefde de producten.

Dit jaar wist Universiteit Maastricht de eerste drie plaatsen te bezetten. De teams met de veganistische eivervanger, de ontbijtgranen en de zoutvrije knabbelnoten presenteren op 7 juni hun producten aan de bezoekers van het AgriFoodTop Symposium.

7 juni: Agrifoodtop symposium

Op 7 juni vindt het AgriFoodTop Symposium plaats. Dit jaar wordt het samen met TiFN georganiseerd en draait alles om het thema ‘Zaaien, oogsten en eten’. Welke resultaten hebben de onderzoeksprojecten van de afgelopen jaren opgeleverd? Hoe is de maatschappij daar wijzer van geworden? Wat heeft de BV Nederland er aan gehad? Waar zien we uitdagingen en kansen en hoe benutten we deze kansen? Meer info

Oproep voor projectvoorstellen hightech2feedtheworld

publicatiedatum: 3 april 2017
Met de High Tech to Feed the World (HT2FtW) crossover is de afgelopen 2 jaar een mooie basis gelegd voor innovatie in de agrihortifoodtech-sector. De topsectoren Agri&Food, Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en High Tech Systemen en Materialen hebben gezamenlijk ingezet op acht nieuwe projecten, waarvan drie echte crossovers met inzet vanuit twee topsectoren. Ook dit jaar willen de drie topsectoren een bijdrage leveren aan het cross-overprogramma en hebben gezamenlijk een call for proposals gelanceerd voor nieuwe projecten. Indienen van projectideeën kan voor 1 mei a.s. Meer info: volledige tekst van de oproep

oproep PPS-voorstellen

Van 22 maart tot 1 mei kunnen bedrijven hun projectideeën voor vraaggestuurd onderzoek indienen bij de topsector  Agri&Food. Daarbij moet het gaan om ideeën voor projecten die samen met Wageningen Research of een andere kennisinstelling vanaf 2018 kunnen worden uitgevoerd in een zogenaamde publiek-private samenwerking (PPS). Er is ongeveer 6 miljoen euro beschikbaar. Meer informatie

Technologie maakt de voedselketen duurzamer

publicatiedatum: 31 maart 2017
Hoe gaan we in de toekomst meer voedsel produceren met minder grondstoffen? Innovatieve technologie helpt de agri- en foodsector het wereldvoedselprobleem aan te pakken.

Negen miljard monden voeden in 2050, dát is de uitdaging waar de voedselindustrie voor staat. Klimaatverandering, erosie en verstedelijking zetten de voedselproductie onder druk. “Gelukkig zijn we er in Nederland heel goed in om heel veel voeding uit een klein oppervlak te halen”, zegt Marcel van Haren, directeur GMV en clustermanager Agri & Food bij FME  bij FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie.  
Lees hier verder

MIT-regeling open vanaf 11 april

publicatiedatum: 14 februari 2017
De openstellingsdata voor de MIT-regeling zijn vastgesteld. Aanvragen voor ‘Vouchers’, ‘Innovatieadvies’ en ‘Haalbaarheid’ kunnen van 11 april  t/m 7 september worden ingediend.. Daarbij geldt het principe ‘first come, first serve’. Voorstellen voor ‘R&D samenwerkingsprojecten’ kunnen tussen 3 juli en 7 september 2017 worden ingediend. Deze voorstellen worden op basis van tendering beoordeeld. De voorwaarden van de MIT-regeling vindt u op de site van RVO.nl.

Oproep voor internationale Seed Money Projecten geopend

publicatiedatum: 10 maart 2017
Tot en met 24 april is het mogelijk voorstellen voor Seed Money Projecten in te dienen. In deze projecten worden MKB-ers uit de agrifoodsector ondersteund bij de opstart van innovatieve, internationale samenwerkingsverbanden. In de projecten staat de vorming van een consortium centraal. Voor de oproep is een budget van € 400.000 beschikbaar voor de Topsector Agri & Food.

Seed Money Projecten dienen als opstart (ofwel als ‘seed’) voor internationale samenwerkings-verbanden voor Nederlands MKB uit de Agri&food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen sector. Hierbij staat het vormen van een consortium centraal. Het doel is om bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling van een lokaal land- en of tuinbouwsysteem. Voorwaarde is deelname van een lokale probleemeigenaar (bedrijf en/of overheid) die behoefte en noodzaak van het project kan duiden.

Het resultaat van een Seed Money Project is een plan voor haalbaarheid van internationale samenwerking. Dit kan zijn een onderzoeksvoorstel bij Wageningen Research of een andere kennisinstelling, maar ook een plan voor een andere regeling via bijvoorbeeld RVO, BuZa of internationale organisatie. Een vervolgproject moet bijdragen aan internationale systeemoplossingen in de agrifood of tuinbouwsector in samenwerking met Nederlandse bedrijven.

Budget

Per project kan een aanvrager vanuit het bedrijfsleven of een landbouwraad experts van Wageningen UR inschakelen ter indicatieve waarde van € 25.000 (bij deskresearch en activiteiten binnen Nederland) of € 40.000 (wanneer ook een landenbezoek wordt gepland). De Topsector Agri & Food heeft € 400.000 budget gereserveerd. De oproep wordt samen met de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen uitgevoerd. Voor de tuinbouwsector is € 100.000 beschikbaar.

Meer info en aanvragen

U kunt uw aanvraag tot en met 24 april (12.00 uur) indienen.

Nieuw Partnership-programma NWO-domein
TTW en Rijk Zwaan

publicatiedatum: 6 maart 2017
NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) en zaadveredelingsbedrijf Rijk Zwaan organiseren een nieuw  Partnership-programma, genaamd Digital phenotyping of plant-pathogen interactions. Het programma moet leiden tot nieuwe inzichten in het bestrijden van plantenziekten. Wetenschappers vanuit de plantkundige onderzoekswereld worden uitgenodigd om samen met onderzoekers aan technische universiteiten projectvoorstellen in te dienen voor dit programma.

Informatie over deze call is te vinden in de programmabrochure. De deadline voor het indienen van een voorstel in 25 april 2017. Neem voor meer informatie contact op met program officers Henry van der Valk (030-6001284 / henry.vandervalk@nwo.nl) of Gerdine Stout (030-6001325 / g.stout@nwo.nl).

Aalt Dijkhuizen voorzitter TKI-bestuur Agri & Food

publicatiedatum: 23 februari 2017
Het topteam Agri & Food heeft besloten haar voorzitter Aalt Dijkhuizen tevens te benoemen als voorzitter van het TKI-bestuur (Topconsortium Kennis en Innovatie). Hij volgt daarmee Emmo Meijer op, die per 1 april start als boegbeeld van de topsector Chemie. Met de dubbelrol wil het topteam de verbinding tussen strategie en uitvoering versterken, intern de lijnen verkorten en extern de slagkracht vergroten. Daarmee volgt ze het model van de topsectoren Chemie en High Tech Systems, die er goede ervaringen mee hebben opgedaan.

Binnen de topsector zet het topteam de lijnen uit en stelt de thema’s vast voor innovatie. Het TKI coördineert het tot stand komen van de innovatieagenda en verzorgt de onderzoeksprogrammering. De uitkomst hiervan wordt jaarlijks vastgesteld door het topteam, die deze publiek-private samenwerkingsprojecten vervolgens ter financiering aanbiedt aan de Minister van EZ. Daarbij gaat het in totaal om ruim € 35 miljoen van de overheid voor toegepast onderzoek in de vorm van in te schakelen capaciteit bij WUR en TNO, een bedrag dat ruim verdubbeld wordt door het bedrijfsleven. Daarnaast kan de topsector meedingen naar € 300 miljoen voor fundamenteel onderzoek en € 55 miljoen voor innovatie in het MKB.

Onderzoek naar effect tarwe op welbevinden

publicatiedatum: 21 februari 2017
Onderzoek wijst uit dat hooguit 1,5% van de Nederlandse bevolking ernstige darmschade oploopt bij het eten van tarweproducten. Toch is er een veel grotere groep die zich beter zegt te voelen als ze geen tarwe eten. Een door TKI Agri & Food gefinancierd project onderzoekt de komende drie jaar of tarwe daadwerkelijk een effect heeft op het welbevinden van deze groep.

In het project krijgt een groep consumenten met prikkelbare darmklachten brood geserveerd dat van verschillende teeltmethodes (biologisch versus regulier) afkomstig is en verschillende gistingstijden heeft gehad. Door het welbevinden van de consumenten te meten (stofwisseling in de darm, bloedsamenstelling en het voorkomen van darmklachten) hoopt het projectteam inzicht te krijgen of er daadwerkelijk een verband tussen tarweconsumptie en darmklachten is. In het project wordt ook onderzocht wat het effect van industriële bewerkingen op de glutensamenstelling in de broden is.

Het project, getiteld War on Wheat, wordt uitgevoerd door de Universiteit Maastricht, het Nederlands Bakkerij Centrum, Wageningen Universiteit, Rothamsted Research (Engeland) en International Association for Cereal Science and Technology (Oostenrijk).

Meer info is onder andere te vinden in een artikel van De Limburger

Twee regio’s hebben inmiddels voorlichtingsbijeenkomsten gepland. De bijeenkomst van Oost is gekoppeld aan de openstelling van OP Oost en is op 16 februari. Zuid-Holland heeft voor 15 maart een voorlichtingsbijeenkomst gepland.

Investeringsvoorstellen agrifood en tuinbouw voor NL Next Level

publicatiedatum: 8 februari 2017
De topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen bieden vandaag drie investeringsvoorstellen aan aan de initiatiefnemers van NL Next Level: Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW), Michaël van Straalen (voorzitter MKB-Nederland) en Marc Calon (voorzitter LTO Nederland). NL Next Level is de inzet van het gezamenlijke bedrijfsleven voor het nieuwe kabinet. Het is gericht op nieuwe banen, groene groei en het versterken van de concurrentiekracht van Nederland. De drie aangeboden voorstellen spelen hierop in en leveren een substantiële extra bijdrage aan de Nederlandse economie, oplopend tot 7 miljard euro per jaar. Lees meer in het persbericht. De volledige voorstellen zijn hier te downloaden.

Matchmaking-bijeenkomst voor NWO-CCC-programma CarboBiotics: Pre/Probiotics Mitigating the Antibiotics Burden

publicatiedatum: 2 februari 2017
Op 14 februari vindt een matchmaking-bijeenkomst plaats voor bedrijfsleven en wetenschap voor het Partnership programma NWO-CCC “CarboBiotics: Pre/Probiotics Mitigating the Antibiotics Burden”.

De NWO-CCC call CarboBiotics wil de effecten bestuderen van antibiotica/prebiotica/probiotica op (in)stabiliteit en herstel van microbiota in het maagdarmkanaal op het stam- en populatieniveau, in zowel de mens (in het bijzonder baby's en ouderen) als landbouwhuisdieren (gevogelte, varkens, runderen). Begrip van de wisselwerking tussen microbiota en gastheer is nodig om de (positieve/negatieve) effecten op menselijke en dierlijke gezondheid te ontrafelen. Dit zou kunnen leiden tot beter begrip van de werkingsmechanismen van reeds beschikbare prebiotische koolhydraten, de identificatie en ontwikkeling van nieuwe prebiotica en "next generation" probiotica. De volledige call for proposals vindt u hier.

De deelnemende bedrijven zijn AVEBE, FrieslandCampina en Nutrition Sciences. Nauwe samenwerking tussen deze bedrijven en wetenschappers is noodzakelijk om tot optimale resultaten te komen. Tijdens de bijeenkomst presenteren de betrokken bedrijven hun verwachtingen van het programma en wetenschappers worden uitgenodigd om hun projectideeën te delen met de bedrijven en waar mogelijk verder op het programma toe te spitsen.

De matchmaking-bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 14 februari 2017 van 15:00 – 17:00 uur bij La Vie Utrecht. Het programma vindt u hier. U kunt u aanmelden met een email aan alwccc@nwo.nl o.v.v. uw naam en affiliatie.

SBIR oproep: Plantaardige eiwitten op het bord

publicatiedatum: 2 februari 2017
Het ministerie van EZ heeft binnen de SBIR-subsidieregeling een oproep geplaatst voor de ontwikkeling van nieuwe producten op basis van plantaardige eiwitten. Met de regeling kunnen ondernemers subsidie ontvangen voor haalbaarheidsonderzoek en opschaling van initiatieven. Meer info op de site van RVO.nl

NWO opent oproep voor projecten voor systeemveranderingen in landbouw

publicatiedatum: 20 januari 2017
NWO heeft een oproep voor projecten geopend binnen het Groen 2-programma. Consortia van onderzoekers en private partijen kunnen financiering aanvragen voor onderzoek dat de basis legt voor een grensverleggende systeemveranderingen in de landbouw. Het onderzoek moet gericht zijn op het realiseren van weerbare en integraal duurzame plantaardige en dierlijke productie. Aanvragen kunnen tot uiterlijk 4 april (14.00 uur) worden ingediend. Meer info is te vinden op de NWO-site.

Call for transnational research projects within the Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance

publicatiedatum: 20 januari 2017
De vijfde joint call van het Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance staat open. Deze call draagt de titel: “Prevention and Intervention Strategies to control AMR infections”. 

Nederland participeert met een bedrag van €1.000.000 in deze call. Consortia die een aanvraag indienen binnen deze call moeten partners bevatten uit minimaal 3 van de deelnemende landen (Canada, België, Duitsland, Ierland, Israël, Italië, Letland, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Spanje, Zweden, Zwitserland).

 •         Deadline voor project ideeën is 21 maart 2017
 •         Deadline voor volledige projectvoorstellen is 4 juli 2017

Voor meer informatie zie http://www.jpiamr.eu/fifth-call/

Kansen in japan voor veehouderijcluster

publicatiedatum: 17 januari 2017
Voor het Nederlandse veehouderijcluster liggen er kansen in export van hoogwaardige en gespecialiseerde producten naar Japan. De toeleveringssector kan technologisch hooggespecialiseerde machines leveren, de fokkerij hoogwaardig dierlijk uitgangsmateriaal en de veevoerindustrie kan veevoederpreparaten toevoeren. Ook voor exclusieve en gedifferentieerde zuivel- en vleesproducten is ruimte. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het volledige rapport is hier te downloaden.

SUBSIDIEAANVRAGEN Smart Industry fieldlabS mogelijk vanaf 1 februari

publicatiedatum: 17 januari 2017
Bedrijven, kennisinstellingen en de overheid hebben de Actieagenda Smart Industry opgesteld, met als doel de digitalisering van de industrie te versnellen. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt de uitvoering van deze Actieagenda met € 14,55 miljoen door activiteiten binnen Smart Industry fieldlabs te subsidiëren. U kunt subsidie aanvragen van 1 februari 2017 tot en met 31 maart 2017 (17.00 uur).

Een Smart Industry fieldlab is een samenwerkingsverband dat een praktijkomgeving vormt waarin sprake is van een slimme inzet van nieuwe productietechnologieën en ICT door de industrie waarmee productiemiddelen binnen bedrijven en tussen bedrijven onderling verweven raken met als doel procesinnovatie, productinnovatie of het vernieuwen van businessmodellen. Meer info vindt u hier.

Diverse Europese calls open voor indiening

publicatiedatum: 12 januari 2017
Op dit moment is een aantal Europese calls in het kader van de topsectoren Agri&Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen open voor het indienen van (pre-) proposals. Nederlandse onderzoekers kunnen meedoen als onderdeel van internationale consortia. De deelname aan deze calls valt binnen de NWO-bijdrage aan het topsectorenbeleid.

Het gaat om calls op het gebied van biologische landbouw (CORE Organic), kleinschalige bioraffinage en biomassa productie (SURPLUS), duurzame voedselproductie en -consumptie (SUSFOOD) en biotechnologie (CoBioTech). Let op: de deadline voor indienen van (pre-) proposals is al op korte termijn (begin maart 2017)! Gedetailleerde informatie en links naar de betreffende instrumenten vindt u hier onder.

Later deze maand zal nog een Europese call worden opengesteld voor aanvragen op het gebied van precisielandbouw (ICT-Agri), in februari gevolgd door een call over EU-Afrika samenwerking op het gebied van voedselzekerheid en duurzame voedselproductie (LEAP-Agri). Houd de website van deze initiatieven in de gaten voor de exacte data voor het indienen van aanvragen.

Coordination of European Transnational Research in Organic Food and Farming Systems - CORE Organic

The overall objective for the CORE Organic Call 2016 is that the proposed research projects support sustainable growth of the organic sector in Europe and beyond.

Deadline voor pre-proposals: 1 maart 2017
Budget voor Nederlandse aanvragers: 1 M€, waarvan 500 k€ NWO en 500 k€ Ministerie EZ
Website: www.coreorganic.org en www.nwo.nl/core-organic
Contactpersoon: Martijn Los

Sustainable and Resilient agriculture for food and non-food systems – FACCE-SURPLUS

The call for proposals aims to improve collaboration and cooperation across the European Research Area in the area of sustainable intensification of food and non-food biomass production and decentralised transformation systems, in particular small scale multi-input, multi-product biorefinery concepts.

Deadline voor pre-proposals: 7 maart 2017
Budget voor Nederlandse aanvragers: 250 k€
Website: https://www.submission-faccejpi.com/ en www.nwo.nl/surplus
Contactpersoon: Martijn Los

SUStainable FOOD production and consumption – SUSFOOD2

The strategic goal of SUSFOOD2 is to further reinforce cooperation in research, development and innovation between EU members and associated States in order to maximize the contribution of research to the development of more sustainable food systems from production to consumption.

Deadline voor pre-proposals: 13 maart 2017
Budget voor Nederlandse aanvragers: 750 k€
Website: www.susfood-era.net en www.nwo.nl/susfood
Contactpersoon: Theo Saat

Biotechnology for a sustainable bioeconomy - CoBioTech

The aim of the co-funded call is to contribute to transforming the global economy from a dependence on fossil raw material to a sustainable bio-based economy. NWO’s participation in CoBioTech is part of the European dimension of the national programme Building Blocks of Life

Deadline voor pre-proposals: 2 maart 2017
Budget voor Nederlandse aanvragers: 1 M€
Website: https://www.submission-cobiotech.eu/call1
Contactpersoon: Susan Licumahua & Mark Schmets

Coordination of ICT and Robotics in Agriculture and Related Environmental Issues– ICT-Agri

The objective is to promote a sustainable European agriculture by stimulating research on ICT topics in the domain of Precision Farming and transparent and efficient food production chains.

Datum call open: 23 januari 2017 (onder voorbehoud)
Budget voor Nederlandse aanvragers: 500 k€
Website: http://www.ict-agri.eu
Contactpersoon: Martijn Los

A long term EU-Africa research and innovation partnership on food and nutrition security and sustainable agriculture – LEAP-Agri

The objective of LEAP-AGRI is to fulfil the ambition of the Europe Africa dialogue in Science and Technology (the HLPD) to launch a joint flagship initiative on its chosen priority area: Food and Nutrition Security and Sustainable Agriculture (FNSSA).

Datum call open: februari 2017 (exacte datum nog niet bekend)
Budget voor Nederlandse aanvragers: 1,5 M€
Website: http://www.leap-agri.com/
Contactpersoon: Cora Govers & Monika Brasser

Oproep voor Microbioom-projecten bij JPI-A Healthy DIET for a healthy life

publicatiedatum: 12 januari 2017
Op 26 januari wordt binnen het Europese programma JPI- A Healthy Diet for a Healthy Life  een nieuwe oproep voor projecten geopend onder de titel ‘Interrelation of the Intestinale Microbiome, Diet and Health.’ Binnen het programma is ruimte voor projecten waarin de relatie tussen dieet, microbioom en gezondheid wordt onderzocht. Vanuit Nederland is ZonMw betrokken bij de oproep. Meer info vindt u hier.

Nederlandse en Belgische finalisten Ecotrophelia presenteren producten aan koningin Mathilde

publicatiedatum: 2 december 2016
De Nederlandse en Belgische finalisten van Ecotrophelia, de Europese voedselontwerpwedstrijd voor studenten, hebben woensdag hun producten gepresenteerd aan de Belgische koningin Mathilde die, samen met koning Filip, op staatsbezoek was in Nederland.

De presentatie was onderdeel van de officiële opening van het Sligro “Experience Centre” in Veghel. De studententeams uit België en Nederland presenteerden hun producten aan koningin Mathilde en de inkopers van Sligro en zestig andere bedrijven.

De Belgische teams presenteerden onder andere een vegetarische frikandel en een pizza zonder zuivel of gluten. Ook het product “Specornoos” (een ijshoorntje met speculaassmaak op basis van broodresten) dat onlangs de tweede plaats behaalde in de Europese finale editie van Ecotrophelia, kwam voor het voetlicht.

De Nederlandse teams presenteerden hun cholesterolverlagende pasta, Re-Snack, een snack van restproducten van bier en groenten, lupinevla en een smeerpasta van wortelloof. De teamleden van Re-Snack vonden het fantastisch om hun product aan koningin Mathilde te mogen presenteren: “We hebben een gezonde reep ontwikkeld uit reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. In onze reep zit bijvoorbeeld bierbostel. Ondanks het drukke programma nam koningin Mathilde ruim de tijd nam en echt geïnteresseerd was in het hoe en waarom.”

48 nieuwe PPS-projecten van start in 2017

publicatiedatum: 1 december 2016
Volgend jaar starten 48 nieuwe PPS-projecten. De projecten zijn geselecteerd uit de 181 projectideeën die in het voorjaar door bedrijven zijn ingediend. Vier van de projecten zijn voortzettingen van grote PPS-programma’s. De totale omvang van de toegekende projecten bedraagt bijna 115 miljoen euro.  Voor 2017 is de publieke bijdrage vanuit  het ministerie van Economische Zaken 13,7 miljoen euro. Het bedrijfsleven financiert minimaal eenzelfde bedrag.

In PPS-projecten doen consortia van bedrijven samen met TNO en/of DLO-instituten toegepast onderzoek naar een onderwerp dat binnen de innovatieagenda ven de topsector past. De financiering van deze projecten wordt deels door de bedrijven opgebracht en deels door het ministerie van Economische Zaken. Het ministerie zet daarvoor de onderzoekscapaciteit van DLO en TNO in.

In het voorjaar heeft TKI Agri & Food een oproep voor projectideeën gedaan. Dit leverde 181 projectideeën op. Van deze ideeën werden er, na een adviesronde bij TKI Agri & Food, 88 uitgewerkt tot volledige projectvoorstellen. Na een onafhankelijke beoordeling van deze voorstellen zijn er 48 projecten gehonoreerd. Bij 11 van deze projecten wordt minimaal de helft van de private financiering door MKB-bedrijven ingezet. Zodra de consortiumpartners overeenstemming hebben bereikt over de precieze inzet in het project, gaat het PPS-project van start. Naar verwachting starten de projecten begin 2017.

Onder de gehonoreerde projecten vallen vier voortzettingen van lopende grote PPS-programma’s, te weten Breed4Food, Feed4Foodure, Mest en Mineralen en Beter Bodembeheer. Binnen elke roadmap van de innovatieagenda zijn projecten gehonoreerd (zie tabel).

Klik hier voor een samenvatting van het advies, inclusief een overzicht van honoreerde projecten, aan de minister van Economische Zaken.

* Daarnaast zijn nog 3 HT-voorstellen gehonoreerd bij andere thema’s (CK, HP en VV). Totale projectomvang incl. deze voorstellen is 11.858 k€ en DLO/TNO-budget 2017 897 k€.

 

Nieuw Europees programma biotech voor duurzame productie

publicatiedatum: 9 november 2016
Naar verwachting wordt op 1 december een oproep geopend voor onderzoeksvoorstellen voor het nieuwe ERA-NET Cofund-programma “CoBioTech.” Het programma is gericht op het ontwikkelen van biotechnologische toepassingen op het gebied van duurzame productie van producten met een hoge toegevoegde waarde uit bio-grondstoffen en duurzame productieprocessen.

Voor het nieuwe programma zijn gelden beschikbaar gesteld door onderzoekfinanciers uit 18 landen. Voor Nederland is NWO betrokken bij het programma. De Europese Commissie verhoogt op haar beurt het totale onderzoeksbudget met 33%. Het budget voor deze oproep bedraagt M€ 36,3. Van 1 december tot 2 maart kunnen vooraanmeldingen worden ingediend. Bij de opening van de oproep publiceert NWO de tekst van de oproep en de bijbehorende documentatie. Projecten moeten vallen binnen de Technology Readiness Levels 3-6. Door EU-restricties kunnen voor deze call geen PhD-posities worden aangevraagd. Nederlandse academische onderzoeksgroepen kunnen wel driejarige postdocposities aanvragen. Ook TO2- en HBO-instellingen kunnen aanvragen (bij iedere aanvraag dient tenminste een universiteit of kennisinstituut, zoals gedefinieerd in de NWO Regeling Subsidies, betrokken te zijn).

De NWO-deelname aan CoBioTech voegt een Europese dimensie toe aan het programma Bouwstenen van Leven. CoBioTech is opgenomen in het werkprogramma voor de topsectoren Agri&Food, Chemie, HTSM, LSH en T&U.

Meer informatie over het programma is te vinden in de pre-announcement. Belangstellenden kunnen ook contact opnemen met Susan Licumahua ( s.licumahua@nwo.nl, 070 344 0615) of Mark Schmets ( m.schmets@nwo.nl, 070 344 0537).

Matchmakingsessie NWO-programma Gesloten Kringlopen

publicatiedatum: 14 oktober 2016
U kunt zich nog steeds aanmelden voor de match-making Gesloten Kringlopen op 1 november. De deadline voor indiening in februari lijkt nog ver weg, maar de vorming van consortia is een intensieve klus. Begin de voorbereiding dus nu en meld u snel aan voor de match-making!

Het doel van de match-making is het delen van onderzoeksideeën en het vinden van mogelijke partners. Het programma biedt bijdragen van onderzoekers, private partners en publieke partijen met een achtergrond in de vijf betrokken topsectoren (Creatieve Industrie, Water, Logistiek, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agri&Food). Daarnaast wordt nauw samengewerkt met de mogelijke consortium partners vanuit verschillende organisaties (TNO, DLO, Hogescholen, universiteiten, bedrijven, publieke partijen). U kunt tijdens de bijeenkomst contacten leggen om te komen tot de voor deze call benodigde consortia met sterke inhoudelijke en sectorale dwarsverbanden. Er is ruimte voor een beperkt aantal extra pitches in het programma, indien u geïnteresseerd bent een bijdrage te leveren, kunt u dit aangeven via het aanmeldformulier. Ook buiten de pitches is er voldoende ruimte voor het delen van uw ideeën met de overige aanwezigen.

Tijdens match-making zullen ook de subsidievoorwaarden, zoals financieringsmogelijkheden, samenwerking met TO2 en HBO, voorwaarden voor indiening, worden toegelicht.

Gebruik het formulier op de programmawebsite (onder het kopje “match-making”): www.nwo.nl/geslotenkringlopen

Voor meer informatie over het programma en deze match-making kunt u contact opnemen met: Drs. Martijn Los, alwkringlopen@nwo.nl, 070-3440508

NWO Call for proposals:  “Gesloten Kringlopen – transitie naar een circulaire economie”

publicatiedatum: 15 augustus 2016
De call for proposals voor het NWO programma “Gesloten kringlopen – transitie naar een circulaire economie” is gepubliceerd en gaat naar verwachting op 1 september open voor indiening. Het onderzoek in dit programma moet bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie. Dit biedt vanuit het perspectief van de verbindingen tussen water, agrarische productie, energie en biodiversiteit de mogelijkheid om de huidige systemen om te vormen naar klimaat-robuuste en hoogproductieve systemen. Het betreft een interdisciplinair, topsectordoorsnijdend programma dat door NWO wordt uitgevoerd voor de topsectoren Agri&Food, Logistiek, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Water. Het programma is opgezet in de vorm van een Publiek Private Samenwerking, waarbij in elk project minimaal 10% private financiering is vereist. Het totaal beschikbare budget voor de call is 5 M€. Per project kan maximaal 750 k€ financiering worden gevraagd. De deadline voor het indienen van aanvragen is 7 februari 2017, 14.00 uur. Meer informatie over dit programma, inclusief de volledige call for proposals, is hier vinden.

 

Topsectoren A&F, T&U en HTSM vullen gezamenlijk route Nationale Wetenschapsagenda in

publicatiedatum: 1 juli 2016
Voor de investeringsagenda van de Nationale Wetenschapsagenda is vanuit de topsectoren T&U, A&F en HTSM met veel betrokkenen de route “Duurzame productie van gezond en veilig voedsel” ingevuld en zijn er 8 gamechangers geformuleerd.

De duurzame productie van gezonde en veilige voeding wordt mogelijk door een volledig geïntegreerd productiesysteem, waarbij de consument een gelijkwaardige partner is. Juist de gamechangers zijn noodzakelijk om deze radicale verandering naar een duurzaam voedingssysteem mogelijk te maken: het zijn de nieuwe basisprincipes van ons toekomstig voedselproductiesysteem. De gamechangers zullen het mogelijk maken dat dit systeem:

 • meer behoefte gedreven wordt: naar gezonde en veilige voeding voor iedereen;
 • omgevormd wordt naar een robuust en circulair productiesysteem, waarin opschaling van duurzame productiewijzen wordt vergemakkelijkt;
 • niets (water, nutriënten, opbrengsten) verloren laat gaan, kringlopen lokaal maar ook mondiaal sluiten;
 • de biodiversiteit herstelt en bewaart, zowel op land als in de zee;op onderdelen radicaal wordt verbeterd, zoals de efficiëntie van fotosynthese en de productie van eiwitten;
 • High Tech benut om bijvoorbeeld van monocropping naar multicropping te gaan en
 • de ‘governance’ van ons mondiale voedingssysteem verandert, zodat de toegang tot voedsel efficiënter, effectiever en eerlijker wordt.

Klik hier voor de route: Duurzame productie van gezond en veilig voedsel en klik hier voor de bijlage Gamechangers.

Over de Nationale Wetenschapsagenda

In 2014 kreeg de kenniscoalitie (bestaande uit VSNU, KNAW, NWO, Vereniging Hogescholen, TO2, VNO-NCW en MKB-Nederland) van de ministeries van OCW en EZ de opdracht een Nationale Wetenschapsagenda te ontwikkelen. Doel van de Nationale Wetenschapsagenda is om de wetenschap nog sterker dan voorheen te richten op grote maatschappelijke vraagstukken. De Nationale Wetenschapsagenda bundelt de krachten van verschillende partijen en stimuleert daarmee samenwerking tussen wetenschappers, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Om te inventariseren waar de maatschappelijke wensen lagen, heeft de kenniscoalitie vorig jaar het publiek uitgenodigd vragen aan de wetenschap te formuleren. Eén van de thema’s die hieruit is gekomen, is de productie van duurzame, gezonde voeding. Dit thema hebben de topsectoren T&U, A&F en HTSM gezamenlijk opgepakt en verder vormgegeven.

De bomen en het bos

publicatiedatum: 1 juli 2016
De nieuwe column van Innovatiemakelaar Albert Zwijgers verschenen in " Food and Nutrition" leest u hier

stakeholderdialoog technologie en verduurzaming in de agrifoodketen

publicatiedatum: 31 mei 2016
De Alliantie Verduurzaming Voedsel en het AgriFoodTech Platform organiseren op 14 juni een bijeenkomst  voor bedrijven en maatschappelijke partners om met elkaar te bespreken wat technologie kan opleveren vanuit een verduurzamingsperspectief en wat de zorgen en impact van de technologische ontwikkelingen zijn in onze maatschappij.  Tijdens de bijeenkomst pitchen maatschappelijke organisaties hun visie op maatschappelijke uitdagingen en de rol van technologie daarbij. De bedrijven Lely International en Unilever gaan in op technologie in de praktijk. Vervolgens vindt er een discussie plaats. U vindt hier meer informatie en een mogelijkheid tot aanmelden.

Voorronde Ecotrophelia

publicatiedatum 24-05-2016
Afgelopen vrijdag 20 mei 2016 was de voorronde van De Ecotrophelia in Hotel de Nieuwe Wereld in Wageningen.Maar liefst 8 teams van 4 verschillende opleidingen streden onder toezien van een jury om een finale plaats tijdens de AgrifoodTop.
Lees meer

Nieuwe aanvraagronde voor Maatschappelijk verantwoord innoveren

publicatiedatum: 23-05-2016
Tot 14 juni 2016 kunnen onderzoekers weer vooraanmeldingen indienen voor de nieuwe ronde van het NWO-programma Maatschappelijk verantwoord innoveren (NWO-MVI). NWO-MVI is gericht op gezamenlijke projecten van alfa-, bèta- en gamma-wetenschappers. Lees verder

AgriFoodtop op 1 juni 2016

publicatiedatum: 14-04-2016
De AgriFoodTop, het netwerkevenement van de Topsector Agri & Food vindt dit jaar plaats op 1 juni, wederom in Wageningen. Centrale thema dit jaar is ‘From Science to Business’. Wat gebeurt er op het gebied van fundamenteel onderzoek in de agrifoodsector? Waarom is het ook voor MKB-ers interessant om te investeren in fundamenteel onderzoek? Welke praktijktoepassingen zijn er al? Uiteraard is er weer volop gelegenheid om contacten te leggen en aan te halen. Gezien het succes van vorig jaar, wordt ook deze editie afgesloten met de finale van de EcoTrophelia, de competitie voor HBO- en WO-studenten die zelf een product hebben ontwikkeld. U vindt het programma hier.

Koert Van Ittersum regisseur fundamenteel onderzoek Consument en Keten

publicatiedatum: 29-04-2016
Koert van Ittersum is aangesteld als regisseur fundamenteel onderzoek voor de roadmap Consument en Keten. Van Ittersum combineert deze rol met zijn hoogleraarschap Marketing en Consumentenwelzijn aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van Ittersum doet onderzoek om het welzijn van consumenten te helpen verbeteren. Zijn onderzoek laat zien dat het in ogenschouw nemen van het welzijn van consumenten tot win-win uitkomsten kan leiden voor bedrijven en consumenten.

Om consumenten te helpen gezondere voedingskeuzes te maken en de inname van calorieën te beperken bestudeert van Ittersum de invloed van omgevingsfactoren op het eetgedrag van mensen. Hij heeft onder meer laten zien hoe en waarom de vorm van glazen en de grootte en kleur van borden en kommen de voedselinname beïnvloeden. Verder onderzoekt van Ittersum hoe consumenten tijdens het winkelen in de supermarkt geholpen kunnen worden om gezondere keuzes te maken, onder meer door gebruik te maken van nieuwe technologieën. Naast zijn onderzoek op het gebied van gezondheid, houdt van Ittersum zich verder bezig met belangrijke duurzaamheidsvraagstukken (voedselverspilling, acceptatie van duurzame alternatieven).

In zijn rol als regisseur fundamenteel onderzoek  ondersteunt Van Ittersum de realisatie van de innovatie-agenda van de topsector en geeft hij verder vorm aan de lange termijn visie van de roadmap Consument en Keten.

Agri & Food data management inventory

publicatiedatum: 14-04-2016
Data storage, handling and analysis are of increasing importance and competitive advantage for the agro-food business. Data is produced in various formats, volume and velocities. Integration of various data streams will generate unprecedented insights, particularly in the domain of nutrition and health. To leverage such an integrated approach and capture the full value of data, DTL, TKI Agri & Food and TIFN  have joined forces to stimulate proper data handling practices and boost data-driven opportunities for the agrifood business.

Baseline

In line with a data-driven decision making, DTL partner EdgeLeap has helped to develop a questionnaire. “The questionnaire will serve as a baseline measurement of data practices and needs of the sector. We will analyse the results to get an overview of emerging challenges and opportunities for agro-food business”, explains EdgeLeap’s Marijana Radonjic.

Please take the survey

Rolf Bos: “We invite all stakeholders to share their views by taking the survey at http://dtls.nl/agrifood-data-survey The survey takes about 20 minutes to complete. The results will be presented at the AgriFoodTop on 1 June 2016. We will present the results in such a way that they are not traceable to individuals or specific companies.” The survey will be open until 9th of May.

More information

Please contact Rolf Bos or Ruben Kok for more information or if you wish to join our discussion about the development of a joint data approach.

Kijk ook eens in het tuintje van uw buren…….

Innovatiemakelaar Albert Zwijgers schrijft voor het blad Food and Nutrition elk kwartaal een column.Lees meer
 

Indienen projectideeën toegepast onderzoek mogelijk vanaf 17 maart tot 2 mei 2016

publicatiedatum: 17 maart 2016
Vanaf 17 maart kunnen bedrijven hun projectideeën voor toegepast onderzoek indienen bij TKI Agri & Food. Daarbij moet het gaan om ideeën voor projecten die samen met TNO en/of een DLO-instituut vanaf 2017 kunnen worden uitgevoerd in een zogenaamde publiek-private samenwerking (PPS). Vanuit de Topsector Agri & Food is ongeveer 10 miljoen euro beschikbaar. De volledige tekst van de oproep vindt u hier.

topsector partner in dutch agri food week

publicatiedatum: 16 maart 2016
Van 12 tot 25 oktober 2016 vindt voor de tweede keer Dutch Agri Food Week plaats. De Topsector Agri & Food is partner van de Dutch Agri Food Week, een open podium waar voedsel, voedselproductie en voedselinnovatie centraal staan met als motto ‘Good Food Better World’. Om innovatie te bevorderen, kennis te delen en vooral ook te genieten van lekker en gezond voedsel.

Dutch Agri Food Week is een jaarlijks terugkerend event dat in oktober rondom Wereldvoedseldag plaatsvindt. Tijdens Dutch Agri Food Week laten boeren, ondernemers uit toeleverende – en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers door heel Nederland zien hoe zij werken aan lekker, veilig en gezond voedsel en wat er in de totale keten van grond tot mond nodig is om dat voor elkaar te krijgen. Door letterlijk hun deuren open te zetten en helder te zijn wil de sector het contact met de samenleving versterken. Dutch Agri Food Week is bedoeld voor iedereen met belangstelling voor voedsel en voedselinnovaties, voor zowel de professional als de consument. Meer info.
 

Peter Groot Koerkamp regisseur fundamenteel onderzoek Robuuste Plantaardige Productie

publicatiedatum: 7 maart 2016
Peter Groot Koerkamp is per 1 maart aangesteld als regisseur fundamenteel onderzoek voor de roadmap Robuuste Plantaardige Productie.

Regisseurs fundamenteel onderzoek ondersteunen de realisatie van de innovatie-agenda van de topsector. Ze geven verder vorm aan de lange termijn visie van de roadmap, identificeren de meer fundamentele uitdagingen, adviseren bedrijven over mogelijke ondersteuningsregelingen, denken mee over de inhoud van specifieke regelingen van bijvoorbeeld NWO en STW en vormen zo een brug tussen het bedrijfsleven en de kennisinstellingen en financieringsbronnen.

Peter Groot Koerkamp is regisseur fundamenteel onderzoek voor de roadmap Robuuste Plantaardige Productie. Hij combineert deze rol met zijn hoogleraarschap Biosystems Engineering (Agrotechnologie) aan Wageningen Universiteit. Peter Groot Koerkamp heeft een groot netwerk in zijn werkveld en een uitgebreide staat van dienst in het onderzoek.

Naast Peter Groot Koerkamp zijn ook Rolf Bos (Voeding & Gezondheid), Erik van der Linden (Hoogwaardige Producten), Wouter Hendriks en Arjan Stegeman (Duurzame Veehouderij), Michiel Kleerebezem (Voedselveiligheid), Toine Timmermans (Consument & Keten) regisseurs fundamenteel onderzoek. Marian Geluk is directeur fundamenteel onderzoek.

Nieuwe stimuleringsregeling voor versterking innovaties smart agrifood

publicatiedatum: 02-03-2016
Met de regeling Seed Money Projecten High Tech wil de Topsector Agri & Food innovaties op het gebied van smart agrifood versterken. Ondernemers uit beide sectoren krijgen steun bij het vinden van samenwerkingsmogelijkheden.Met deze regeling kunnen ondernemers expertise van de onderzoeksinstituten van Wageningen UR inschakelen om de haalbaarheid van een idee te onderzoeken. Bovendien worden ze ondersteund bij het vormen van een consortium dat gezamenlijk het innovatieve idee gaat uitwerken tot een marktrijp concept. Meer informatie

Gids geeft inzicht in intellectueel eigendom

publicatiedatum: 20-01-2016
Wat is intellectueel eigendom precies en hoe bescherm je je ideeën op de juiste manier? De World Intellectual Property Organization heeft voor MKB-ers in de agrifoodindustrie een gids samengesteld waarin een overzicht wordt gegeven van verschillende vormen van intellectueel eigendom en worden tips gegeven over hoe je het beste er mee om kunt gaan. De gids is hier te downloaden.

Herformuleren,begin er maar eens aan!

publicatiedatum: 30-12-2015
Innovatiemakelaar Albert Zwijgers schrijft voor het blad Food and Nutrition elk kwartaal een column. Lees meer

OProep voor seed money projecten geopend

plaatsingsdatum: 18 december 2015Ook in 2016 hebben MKB-ers uit de agrifood- en de tuinbouwsector de mogelijkheid om met financiële steun van de Topsector een internationaal, innovatief samenwerkingsverband op te zetten dat bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van een lokaal land- of tuinbouwsysteem. Nieuw is dat dit jaar de oproep samen met de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen wordt georganiseerd. Het budget voor agrifoodbedrijven is dit jaar verdubbeld naar € 700.000,-. De maximale projectomvang is € 50.000,-. De indieningstermijn sluit op 1 maart 2016 om 12.00 uur.

Meer info:

Advies PPS-call 2016 uitgebracht aan EZ

plaatsingsdatum: 26 november 2015
Het ministerie van Economische Zaken heeft in het Innovatiecontract 2016-2017 voor 2016 € 31,32 mln aan onderzoekscapaciteit van DLO en € 6,90 mln van TNO onder de inhoudelijke regie van de Topsector Agri&Food gebracht. De programma’s bij DLO en TNO zijn een belangrijk onderdeel van een samenhangend pakket aan instrumenten en activiteiten op het gebied van kennis en innovatie om de ambities van de Topsector te realiseren en de sterke uitgangspositie verder uit te bouwen.

Voor het vraaggestuurd programmeren van de DLO en TNO capaciteit vraagt het TKI Agri&Food sinds 2012 jaarlijks voorstellen voor Publiek Private Samenwerking (PPS) in een call. Met deze call wordt ruimte gegeven aan bedrijven om samen met kennisinstellingen en overheid met voorstellen te komen die aansluiten op de ambities uit het Innovatiecontract. De sector heeft op deze wijze een vraag-gestuurd portfolio van 89 PPS-en opgebouwd met participatie van DLO en TNO. 36 van de PPS-en hebben een omvang van meer dan € 0,5 mln per jaar. De totale publiek-private inzet over de periode 2013-2018 bedraagt € 208 mln met een privaat aandeel van 58%. In totaal zijn zo’n 400 bedrijven betrokken, waaronder ruim 300 MKB.

Call voor onderzoek 2016

In april jl. heeft het TKI Agri&Food een call uitgeschreven voor de inzet van de vrijvallende onderzoekscapaciteit in 2016. Hierbij gaat het om een inzet van € 7,8 mln (excl. BTW) capaciteit bij DLO en TNO in 2016. In deze call zijn voorstellen van MKB opnieuw via wegingsfactoren bevoordeeld bij het inpassen. Ook kregen voorstellen die  aansloten op de vastgestelde focusonderwerpen  prioriteit. In de call zijn ten opzichte van voorgaande jaren hogere eisen gesteld aan het cash aandeel in de private bijdrage.

Resultaat call 2016

In juni heeft het TKI Agri&Food 93 verkorte voorstellen ontvangen met een tweemaal overschrijding van de beschikbare onderzoekscapaciteit. Het totale projectbudget van al deze PPS-en over de gehele looptijd inclusief private bijdragen bedroeg 125 mln. euro. Na een eerste adviesronde zijn 59 indieners uitgenodigd om een volledig projectvoorstel uit te werken. Dit heeft geresulteerd in 35 ingediende voorstellen. De totale projectomvang van de PPS-en die zijn ingediend bedraagt 65 mln. euro, de gevraagde capaciteit voor 2016 is 7.683 keuro. De voorstellen zijn gerankt door zeven onafhankelijke beoordelingscommissies. De kwaliteit van de voorstellen is beter dan vorig jaar. Op basis van de ranking adviseren het Topteam Agri&Food en het TKI Agri&Food bestuur om de vrijvallende DLO en TNO capaciteit toe te wijzen aan 31 PPS voorstellen. Deze PPS-en zijn goed verdeeld over de acht roadmap thema’s, sluiten aan op de focusonderwerpen en kennen een goede deelname van het MKB. Negen van de 31 voor honorering geselecteerde projectvoorstellen hebben een totale projectomvang die groter is dan 2 mln euro.

Advies over inzet onderzoekscapaciteit DLO en TNO

Op basis van de beoordeling adviseren het Topteam Agri&Food en het TKI Agri&Food bestuur om    31 projectvoorstellen met een totaalomvang van 59 mln. euro te honoreren. Hierbij gaat het om 5,7 M€ (excl. BTW) DLO capaciteit, 1,2 M€ (excl. BTW) TNO capaciteit en 35 k€ TKI-toeslag in 2016.

Daarnaast wordt geadviseerd tot een reservering voor de economische informatievoorziening van k€ 400 (excl. BTW). Tenslotte is het advies de resterende middelen DLO en TNO (ca. 200 à 300 k€ voor DLO resp. TNO) in te zetten voor het stimuleren van de cross-over Smart Agri&Food.

De volledige openbare samenvatting van het advies is hier te lezen.

Voedingsonderwerpen benoemd voor Nationale Wetenschapsagenda

plaatsingdatum:  10 november 2015
Op dinsdag 10 november kwamen 85 vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de onderzoeksinstellingen en de overheid om na te gaan welke onderwerpen op het gebied van  duurzame, gezonde voeding een plaats in de Nationale Wetenschapsagenda moeten krijgen. Daarbij participeerden de topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en HighTech Systems & Materials.

In 2014 kreeg de kenniscoalitie (bestaande uit VSNU, KNAW, NWO, Vereniging Hogescholen, TO2, VNO-NCW en MKB-Nederland) van de ministeries van OCW en EZ de opdracht een Nationale Wetenschapsagenda te ontwikkelen. Doel van de Nationale Wetenschapsagenda is om de wetenschap nog sterker dan voorheen te richten op grote maatschappelijke vraagstukken. Om te inventariseren waar de maatschappelijke wensen lagen, heeft de kenniscoalitie vorig jaar het publiek uitgenodigd vragen aan de wetenschap te formuleren. Dat leverde maar liefst 11.700 vragen op, die uiteindelijk gegroepeerd zijn in zestien thema’s.

Eén van de thema’s daarbij is de productie van duurzame, gezonde voeding. Om binnen dit thema tot concrete onderzoeksvragen te komen, werd op 10 november in Wageningen een workshop georganiseerd. Ongeveer 85 vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de onderzoeksinstellingen en de overheid dachten tijdens de workshop over concrete ontwikkelingsrichtingen waarvan zowel de samenleving als de BV Nederland kunnen profiteren. De topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en HighTech Systems & Materials participeerden gezamenlijk in de workshop.

De volgende subthema’s stonden centraal:

 • Voedselveiligheid in de keten
 • Voeding en gezondheid
 • Voedselconsumptie
 • Biotische factoren bij voedselproductie
 • Abiotische factoren bij voedselproductie
 • High Tech Systemen

Per subthema werden aandachtspunten voor toekomstig onderzoek benoemd en kwamen concrete projectideeen naar voren die in de vervolgworkshop verder worden uitgewerkt. Opvallend was dat vanuit vrijwel alle subthema’s de roep om een hollistische benadering kwam. Alleen wanneer verschillende wetenschappelijke disciplines samen werken, komen oplossingen dichterbij. Bij vraagstukken op het gebied van voedselconsumptie is naast, voedingskunde, ook de input van communicatiewetenschappers en sociale wetenschappers nodig. Samenwerking tussen hightech en voedselproductie is een ander voorbeeld: deze samenwerking kan tot compleet nieuwe productie- en distributieketens leiden die kunnen voldoen aan zowel de individuele eisen van een consument als aan de toenemende vraag naar voedsel.

De stuurgroep van de Nationale Wetenschapsagenda verzamelt op dit moment alle bevindingen in een rapport. Begin 2016 vind er een vervolgworkshop plaats. Dan moeten er concrete onderzoeksideeën worden geformuleerd en wordt het bijbehorende budget vastgesteld.

De workshop was de eerste workshop die de Nationale Wetenschapsagenda organiseerde om op themaniveau te concretiseren. De komende periode volgen nog 15 workshops voor de andere benoemde thema’s.

NWO Matchmaking event November 17, 2015

plaatsingdatum:  27 oktober 2015
To tune scientific and industrial supply and demand, NWO is organizing a matchmaking event in the ‘Oude Magazijn’ in Amersfoort on November 17th 2015. We kindly invite you to pose your questions and needs and find out what science has to offer you so together we can ensure optimal use of innovative strength on this theme. You may also, if desired, present yourself and your ideas in a pitch. In addition, there is extensive opportunity to meet other interested parties and to learn about the details of the programme. We realize that tuning scientific and industrial supply and demand needs effort and we would like to discuss with you how to shape collaboration with public and private partners within this programme in the most optimal and durable way. 
Please register for this event via the website. Click here to read more

'Sparkling Teampeh’  vijfde in Ecotrophelia Europe

plaatsingdatum: 8 oktober 2015
Tijdens de Europese finale van EcoTrophelia in Milaan heeft het studententeam van Wageningen University de vijfde plaats behaald. Het team ‘Sparkling Teampeh’ presenteerde een gefermenteerde tempeh-drink en had goed nagedacht over zowel de doelgroep, de procestechnologie, de duurzaamheidsaspecten en de marketing. Winnaar dit jaar was het Hongaarse team van de Corvinus University of Budapest. Zij hadden een vleeswarenvervanger ontwikkeld. Lees hier het persbericht.

Innovatiecontract getekend

plaatsingdatum: 5 oktober 2015
Op 5 oktober hebben Henk Kamp, minister van Economische Zaken en Aalt Dijkhuizen, boegbeeld van de Topsector Agri & Food het innovatiecontract 2016 - 2017 ondertekend. In het contract is afgesproken hoe overheid, bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen gezamenlijk investeren in kennis en innovatie. In de innovatieagenda is te lezen waar de Topsector de komende jaren op inzet op het gebied van kennis en innovatie.

Bijeenkomst: Herformuleren… begin er maar aan

Op 5 november a.s. organiseert AgriFood Capital samen met CoE Food van HAS Hogeschool AgriFood Capital een bijeenkomst om ondernemers kennis te laten maken met de wereld achter herformuleren en de kansen voor de ondernemer.
Tijdens deze bijeenkomst zal de Stichting ‘Ik Kies Bewust’ de doelstellingen van de stichting toelichten. Voorzitter van de bijeenkomst is Albert Zwijgers, lector van de HAS & innovatiemakelaar. Klik hier voor meer informatie

dutch agri food week van start

Om innovatie te bevorderen, kennis te delen en vooral ook te genieten van gezonde voeding organiseren Agrifood Capital, Food Valley NL, Greenport Westland-
Oostland en Brightlands Greenport Venlo – met support van de topsector Agri & Food – van 12 tot en met 20 oktober de Dutch Agri Food Week.

De Dutch Agri Food Week is een van de manieren van de sector om te laten zien wat er in de totale keten van grond tot mond allemaal nodig is om voedsel te produceren. De verschillende partijen binnen de sector willen door hun
deuren open te zetten, open en helder zijn en het contact met de samenleving
versterken. Tijdens de Dutch Agri Food week delen partijen uit de agrifood sector
hun enthousiasme, kennis en kunde. Boeren, ondernemers uit toeleverende en
verwerkende industrie, overheid en wetenschappers laten zien hoe zij werken aan
veilig en gezond voedsel. Meer lezen

Foodreis Belgie - Horeca Expo in Gent

Op 18-19 november organiseert psps consultants, in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in België een bezoekersreis naar de Horeca Expo in Gent.
Tijdens deze reis wordt er een bezoek gebracht aan de beurs en worden er seminars georganiseerd over de foodsector in België en over zaken doen in België als Nederlandse ondernemer. De doelgroep voor deze reis zal hoofdzakelijk leveranciers van food services zijn (sociale en commerciële catering).
Door subsidie vanuit de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) zal deze reis aanzienlijk laag geprijsd zijn.

Meer informatie over de reis.

Crossover tussen Uitgangsmaterialen en Food

Eind 2014 is het MIT-R&D project "Geurende bloemblaadjes en gezonde rozenbottels als basis voor smaakvolle salades, heerlijke fruit-delicatessen en nieuwe kansen in de rozen-keten" van Roath BV en Frank Coenders BV toegekend.
Het doel van dit omvangrijke project is de Europese consument te prikkelen met smaakmakende producten gemaakt van geurende, kleurige rozen. Het gaat daarbij niet alleen om bloemen maar ook om verwerking van rozenbottels tot fruit-delicatessen. Dit vraagt om het doorbreken van traditionele patronen in de keten en in onderzoek en ontwikkeling. Verschillende disciplines moeten samengebracht worden van veredeling tot teelt, processing en productontwikkeling. Hierdoor kan een alternatief verdien model ontstaan met de tuinroos als uitgangspunt. Inmiddels zijn de eerste resultaten van het project bekend, een aantal geschikte rassen zijn geselecteerd voor veredeling, teelt en productontwikkeling van bloemblaadjes.
Het Foodatelier heeft inmiddels een aantal smaakvolle concepten voor salade dressings en gearomatiseerde boter ontwikkeld.
Voor meer informatie, aarzel niet en benader Peter Cox van Roath BV, Peter.Cox@Roath.nl

Samenvatting Innovatie-agenda

Begin oktober sluit de Topsector Agri&Food een nieuw innovatiecontract met het ministerie van Economische Zaken. Aan de basis van dit contract ligt de innovatie-agenda. In deze agenda beschrijft de Topsector de speerpunten voor de komende jaren. Een samenvatting van de agenda vindt u hier.

De jaarrapportage van TKI Agri&Food

De jaarrapportage van TKI Agri&Food bevat alle informatie over de activiteiten in 2014. Dit betreft de programmering via DLO en TNO, de activiteiten met NWO, MKB en EU en de verdeling van PPS-en en projecten over de verschillende innovatiethema's. 
Tevens wordt een beschrijving gegeven van de werkwijze van het TKI m.b.t. call's voor PPS-en, betrokkenheid MKB, transparantie en publiciteit.

VERSNELLEN INNOVATIEKRACHT NEDERLAND TIJDENS FORMULE TOPTALENT EVENT

Wil uw bedrijf nog steeds dat ene vraagstuk oplossen maar hebt u niet voldoende man- en denkkracht om dat te doen? Of heb jij als student altijd al willen werken aan een concreet marktvraagstuk zodat jij je kan profileren met de talenten die je hebt? Kom naar Formule Toptalent Event.

Innovatieagenda aangeboden aan minister

Tijdens de AgriFoodTop is de nieuwe Kennis & Innovatieagenda van de Topsector Agri&Food aangeboden aan minister Kamp. In deze agenda zet de topsector de lijnen voor de komende jaren uit en geeft het een overzicht van de benodigde middelen om de gestelde doelen te halen. U vindt de agenda hier. In de bijlagen zijn de roadmaps opgenomen en de agenda's van de crossovers met biobased economy en high tech.

DLO-Innovatievouchers  voor MKB-ondernemers in agri & food beschikbaar van 16 maart tot 1 juni 2015

MKB-ondernemers uit de agrifoodsector kunnen, net als vorig jaar, gebruik maken van innovatievouchers. Met de vouchers kunnen de ondernemers antwoord krijgen op
kleine kennisvragen. Daarbij hoeven ze, onder bepaalde voorwaarden, slechts de helft van de onderzoekskosten te betalen. De vouchers zijn in te zetten bij de DLO-onderzoeksinstituten van Wageningen UR. De vouchers zijn van 16 maart tot 1 juni 2015
beschikbaar. Meer informatie

Wereldbank zet fotocollectie landbouw online

De  Wereldbank heeft haar fotocollecties online gezet. Eén van deze collecties brengt de verschillende vormen van landbouw wereldwijd prachtig in beeld.

Wageningse voedselinnovaties in beeld

Wageningen UR heeft een overzicht gemaakt van de belangrijkste ingrijpende vernieuwingen op het gebied van de productie van voedsel waar Wageningen UR in de afgelopen decennia nauw bij betrokken is geweest.U vindt dit overzicht hier.

Werk samen met studenten van Wageningen University

Via het Onderwijsloket van Wageningen University hebben ondernemers de mogelijkheid om studenten in te zetten bij onder andere het oplossen van vraagstukken of bij productontwikkeling. Het Onderwijsloket helpt u bij het aanscherpen van uw vraag en zoekt een passende studentengroep of student voor het beantwoorden hiervan.
Meer info en contactinfo op www.wageningenuniversity.nl/onderwijsloket

Factsheets milieu-impact online

De EU heeft factsheets opgesteld over de milieu-impact van de productie van verschillende voedingsmiddelen en chemische producten. Per product wordt een overzicht gegeven van de score op een aantal milieufactoren en wordt inzicht gegeven in de stand van zaken op het gebied van onderzoek. U vindt de factsheets hier.

NBC, PEPSICO EN TNO STARTEN EERSTE PUBLIEKE-PRIVATE SMENENWERKING (PPS) IN HET TOPCONSORTIUM KENNIS EN INNOVATIE (TKI)AGRI&fOOD

Het doel van deze eerste innovatieve PPS is het ontwikkelen van een in vitro screenings technologie ter voorspelling van verzadigende eigenschappen van voedsel. Door gebruik van deze technologie kunnen nieuwe voedingsproducten of ingrediënten veel doelgerichter gekozen worden om product ontwikkel processen te versnellen. Daarnaast kunnen, ook humane interventie studies, die noodzakelijk zijn voor de onderbouwing van gezondheidsclaims, doelgerichter worden opgezet. Lees meer.

EiOI helpt topsectoren bij hun internationale onderzoeks- en innovatiestrategie

Het Expertisecentrum Internationaal Onderzoek en Innovatie is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. EIOI helpt topsectoren bij hun samenwerking met internationale partners op onderzoek, technologie en innovatie. Hiervoor zijn drie kanalen beschikbaar. Lees verder.

Provinciale subsidies voor innovatie

Op zoek naar financiele steun voor uw innovatie? Antwoord voor Bedrijven heeft alle aan innovatie gerelateerde provinciale subsdies voor u op een rijtje gezet. U vindt het overzicht hier.